Låt oss bli piggare, friskare och mer effektiva

Forskningen om shiatsu är begränsad men det har tillkommit utökad forskning på senare år. För att få större officiell acceptans för metoden och påvisa dess effektivitet genomförde det Europeiska Shiatsuförbundet ett forskningsprojekt som sträcker sig över hela Europa.

I en observationsstudie baserat på 948 klienter som mottagit shiatsu från 85 shiatsuterapeuter i tre länder (Österrike, Spanien och Storbritannien), kom man fram till att metoden kan vara till nytta för att upprätthålla och förbättra hälsan (Long, 2008).

Här kan du läsa rapporten

Klienter och terapeuter upplever generella positiva effekter, till exempel förbättring av symtom, avslappning, bättre sömn, samt bättre kroppshållning och rörlighet

Alternativmedicin eller, som den numera ofta kallas, Kom- plementär och alternativ medicin (KAM), kan definieras som sådana medicinska diagnostiska och terapeutiska åtgärder som idag inte är allmänt accepterade av de ledande auktoriteterna inom sjukvården i vårt land. 

Under 1990-talet har man inrättat professurer i KAM med tillhörande forskningsresurser i ett flertal länder i Europa. Detta har lett till ett stort antal vetenskapliga studier som publicerats både i kända tidskrifter och i en rad nya tidskrifter med inriktning på forskning inom KAM.
I USA inrättades Office of Alternative Medicine (OAM) vid National Institutes of Health (NIH) år 1992.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *